En annan syn på semester i Israel
Medan de flesta i Sverige har sina sedvanliga fyra veckors semester, jobbas det här i Israel för fullt hela sommaren. Det det snackas mest om på lunchrasterna är om de olika sommarkurserna föräldrarna har anmält sina barn till och jag riktigt ser paniken hos dem som inte har löst det två månaders långa sommarlovet ännu. De flesta håller hårt i sina semesterdagar inför alla de högtider som kommer i september, då många skollediga dagar måste täckas.
Under de sista fyra till fem åren har jag inte alls haft det problemet, då jag lyckats förhandla fram med min chef om att mitt jobb faktiskt kan göras på precis samma sätt om jag sitter hemma i min farmors vardagsrum i Karlskrona som om jag sitter här. Och om jag får jobba ifrån Sverige kan de till och med räkna med att jag kan koncentrera mig bättre på jobbet, då jag med hjälp av familjen helt kan släppa paniken under arbetsdagarna över hur jag ska aktivera min yngste son hela sommaren.
Jag kommer dock ihåg mitt första år här nere, när jag gick för att fråga chefen om en månads semester för att kunna spendera sommaren med barnen i Sverige. Hon bara tittade på mig frågande, innan hon skrattande svarade, “en månad? Skojar du, eller? Vi brukar max ge två veckor i sträck för att det ska gå och lösa mellan personalen”. Själv var hon amerikanska och van vid att ha två veckors semester, totalt, för hela året.
När du börjar ett nytt jobb här i Israel brukar den lagstadgade semestern ligga på tolv dagar. Sedan är det helt beroende på vilket företag du jobbar för, om du kan förhandla om fler dagar och hur många fler dagar du får för varje år du jobbar kvar. Men även om du lyckas komma upp i fyra till fem veckor efter några år, får du räkna med att hälften av de dagarna går åt till högtider när barnen automatiskt är lediga från skolan, med föräldrar som måste jobba.
Även då vi kan ha liknande scenarion i Sverige, med barnens långa sommarlov, påsklov och jullov så är ändå känslan annorlunda här. Förmodligen handlar det om att vi i Sverige är så vana vid att den kommunala barnomsorgen, i form av fritids, tar hand om de lovdagar när föräldrarna måste jobba. I de flesta andra länder faller sådana dagar på föräldrarna, som får förlita sig på privata institutioner om de själva omöjligt kan vara lediga.
Jag får väl säga att jag har haft tur att hamna på ett företag där det har visat sig möjligt att förhandla mig till den livsstil som bäst passar mig och min familj. För för mig är Sverige och Skandinavien det enda rätta för att mina sommarkänslor ska kunna infinna sig.
De där känslorna som finns med en ända sedan barndomen. Som ofta förstärks av specifika dofter. Alltifrån doften av nyklippta gräsmattor och sommarregn till doften från tång och hav. Till och med skriken från fiskmåsarna låter som ljuv musik i mina öron under fina sommardagar på en filt med en bra bok, ute på någon av alla de hundratals öar Blekinge bjuder på. Med det vill jag uppmana er alla där hemma att njuta av Sverige när det är som absolut vackrast!
Hoppas att vi ses någonstans i Blekinge mot slutet av augusti, då jag kommer hem till staun.